dinsdag 6 september 2016

De Zorgknop


De huidige tendens in onze maatschappij  is dat er steeds meer ouderen langer thuis blijven wonen. Dat is voornamelijk door bezuinigingen ingegeven, maar tegelijkertijd vinden veel ouderen het vooral ook fijner en aantrekkelijker om in het eigen huis en de eigen bekende omgeving te blijven wonen. Daar kennen ze  immers alle ins en outs van de omgeving, gewoontes, winkels en voorzieningen. Vaak staan ze ook op goede voet met de buren, omdat ze elkaar al jaren kennen. Mede daardoor kunnen ze op elkaar rekenen en doen ze af en toe ook eens een klusje voor elkaar, al is het maar de brievenbus legen of samen de krant delen.

In dat eigen huis blijven wonen kan echter alleen maar, als er voldoende zorg voor hen is en daar schort het in deze tijd nog wel eens aan. Ouderen hebben over ’t algemeen wel een paar familieleden, vrienden of buren  die eens een karweitje voor hen doen, maar die hebben het ook steeds drukker en wat zij kunnen doen is niet altijd voldoende. En naarmate deze mensen  ouder worden, wordt de kring om hen heen waarop zij een beroep kunnen doen bovendien ook steeds kleiner. 

Nu is er in Amsterdam een primeur op dat gebied gevonden: de zogenaamde zorgknop. Door op deze knop te drukken, kunnen ouderen als het ware zorg bestellen. Drukken ze daarop, dan staat er binnen een half uur een geneeskundestudent aan de deur. Althans dat laatste is de bedoeling en het uitgangspunt, maar soms kan het weleens iets langer duren. Het streven is echter  dat er binnen een half uur iemand is.


Deze zorg on demand  is wat je noemt een win-winsituatie: de mantelzorger krijgt er wat extra zorg bij op de momenten dat hij of zij deze nodig heeft of overbelast is en dan is die meer dan welkom. De studenten doen ervaring op, waar zij in hun verdere loopbaan profijt van kunnen hebben. De ouderen krijgen zorg van enthousiaste jonge mensen met verstand van zaken.
Maar het is bovendien ook een mooie en slimme combinatie van technologische innovatie en meer menselijk contact. Zolang die beide polen in vernieuwingen betrokken worden, worden we er beter van. Alle oplossingen in de technologie zoeken biedt in mijn ogen geen soelaas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten