maandag 26 september 2016

Mengelmoes


Op allerlei plekken in Nederland -  maar ook daarbuiten -  ontstaan steeds weer nieuwe en eigentijdse initiatieven, waarbij men op andere manieren wil samenwerken en ondernemen.  Verbinding is daarin vaak een sleutelwoord. Verbinding ook met degenen die  om wat voor reden dan ook vaak wat verder van de arbeidsmarkt zijn komen af te staan of door hun situatie minder kansen hebben.

Ik sta elke keer weer versteld van de creativiteit en ondernemingslust van ondernemers en burgers, als  ze hun hart kunnen laten spreken of  iets kunnen doen of opzetten waarmee ze zich echt verbonden voelen. Er is bij steeds meer mensen de behoefte om een meerwaarde aan hun werk te kunnen toevoegen en  bijvoorbeeld ook de mensen die wat verder van de arbeidsmarkt afstaan te betrekken bij eigentijdse initiatieven.

Dat  laatste geldt bijvoorbeeld voor Kompas Mengelmoes dat onlangs in Nijmegen is gestart. Het is een non-profit organisatie die zich inzet voor  kwetsbare mensen die  door ziekte, een handicap of moeilijke leefomstandigheden in een isolement terecht dreigen te komen of - om wat voor reden dan ook -  een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Zij bieden hen leerwerkplekken aan, waarin zij zich kunnen ontwikkelen en waardoor zij kunnen participeren in het maatschappelijk verkeer. En dan gaat het niet om simpele klusjes of zo.

Nee, bij Mengelmoes kunnen deze mensen  onder leiding van ervaren stylisten leren om op een ambachtelijke manier duurzame en trendy artikelen te maken, zoals tassen, sjaals, krukjes en lampen. Er wordt met name veel gedaan met diverse handwerktechnieken, maar dan op zo’n manier dat het tot eigentijdse, mooi vorm gegeven en aantrekkelijke producten leidt. Het gaat niet om standaardartikelen, maar om duurzame producten met elk een eigen verhaal.

Bij Mengelmoes kan iedereen aanschuiven. De initiatiefnemers maken geen onderscheid in afkomst, geloofsovertuiging, cultuur of opleiding, man of vrouw. Iedereen is welkom met zijn of haar eigen verhaal. Voor sommige deelnemers is het ook mooi meegenomen dat ze hierdoor mede de Nederlandse taal onder de knie kunnen krijgen.

Kompas Mengelmoes is in mijn ogen typisch een voorbeeld van een win- win situatie.  En de producten die ik inmiddels heb gezien zijn mooi, bijzonder en eigentijds.
In Nijmegen zijn de artikelen te verkrijgen bij ‘Ieder zijn vak’  en Blixem Cadeauwinkel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten