dinsdag 1 november 2016

Arts en voeding


De laatste tijd is er steeds meer belangstelling voor gezonde voeding.  Dat is maar goed ook, want wat we eten heeft een behoorlijke invloed op ons welzijn en op onze gezondheid. Het is dan ook een goede zaak  en hoopgevend dat een aantal artsen en artsen in opleiding  onlangs de Vereniging Arts en Voeding  heeft opgericht. Zij zijn van mening dat er in de artsenpraktijk veel meer aandacht zou moeten zijn  voor het voedingspatroon van mensen, juist omdat dit veel invloed op onze gezondheid heeft. Vaak vette, gefrituurde happen eten doet ons lichaam geen goed. Dat weten we zo onderhand alleemaal wel. Evenals dat het ook beter zou zijn als we onze zout- en suikerinname wat meer zouden proberen te beperken.  Maar ja, dat zit vrijwel overal in, vaak zonder dat we het weten. Het verdient dan ook de voorkeur om zoveel mogelijk verse  producten te gebruiken. Ook onze leefstijl  heeft invloed op onze gezondheid. Zo weten we inmiddels allemaal wel dat stress  ons lichaam geen goed doet.

Huisartsen hebben over het algemeen de neiging om nogal snel veel pillen voor te schrijven, raden roken en drugs ten zeerste af, maar ze hebben vaak weinig aandacht voor het voedingspatroon van mensen. Ja, we moeten niet te vet en te veel eten en ook proberen om suikers en zout wat meer te vermijden, maar dat wat je eet ook sterk kan bijdragen aan onze gezondheid is minder bekend. Dat is jammer, want veel verse producten en met name verse groenten en kruiden dragen juist ook  aan onze gezondheid bij. Zo zou bittermeloen – een vrucht die er  een beetje uitziet  als een komkommer - bijvoorbeeld helpen tegen diabetes. En zoals het oude gezegde luidt: an apple a day keeps the doctor away.

Maar bijvoorbeeld ook rode bieten zijn erg gezond. Ze bevatten veel mineralen als ijzer, kalium, magnesium en zink en helpen tegen hoge bloeddruk, bloedarmoede en vermoeidheid om maar eens een voorbeeld te noemen.

Iets wat tegenwoordig ook erg in the picture staat, is  kurkuma, ook wel geelwortel genoemd - het wordt met name veel in de Indiase keuken gebruikt - omdat het sterke anti-oxidanten bevat.  Maar het werkt ook remmend op ontstekingen. Verder is kurkuma goed voor de spijsvertering en ondersteunt en ontgift het de lever. Dat komt met name door het stofje curcumine dat erin zit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten