vrijdag 18 november 2016

Lummelen


Ons leven is vaak behoorlijk druk en vol, omdat we meerdere functies en taken hebben en van veel markten thuis moeten zijn. Door de nieuwe media is de boog vaak nog meer gespannen geraakt. Zij vreten veel tijd, zelfs als we op vakantie zijn checken we dwangmatig onze e-mail of facebook. Door alle slimme technologie is het maar wat gemakkelijk om in the rush mee te gaan.
Veel mensen zijn geïnteresseerd in hoe zij beter kunnen presteren. Er verschijnen dan ook talloze boeken over time-management en over hoe men meer werk  in minder tijd gedaan kan krijgen, maar over de noodzaak van rust, een tandje minder hoor je weinig, terwijl  dat minstens zo belangrijk is. Een beetje aan rotzooien en rondlummelen ontspant de geest en juist dat maakt dat we vaak weer creatief worden. Voor elke ouder met kleine  kinderen is dit waarschijnlijk wel herkenbaar: hoe ze zich vervelen en aan het lummelen zijn en dan opeens tot iets nieuws komen.   
Druk zijn heeft in onze tijd status. Rusten doe je pas als het werk af is, maar het werk is nooit af. Het tegendeel lijkt eerder waar te zijn: door meer en doelbewust te rusten verhoog je je productiviteit. Je krijgt er meer energie en een scherpere blik van. Rust en werk staan dan ook niet tegenover elkaar, maar horen bij elkaar. Als het goed is, wissel je deze af. Voor steeds meer mensen wordt rust nemen echter moeilijker. Sla je daar te ver in door, dan roept je lichaam je vaak terug in de vorm van moeheid, uitputting of overal als een berg tegenop zien. Het is dan ook niet toevallig dat yoga en mindfulness de laatste jaren in zwang zijn geraakt. Mensen voelen dat bewust ontspannen in deze tijd nodig is. Maar alleen af en toe een lesje is vaak toch te weinig. Je zult het bewust in je leven moeten inbouwen. 
Deugden die haaks staan op druk doen, zijn dutten, lummelen, lopen en spelen. Omdat dat bezigheden  zijn die ons doen vertragen en ontspannen. Ook af en toe een mediavrije dag inlassen: even een dag niet reageren op alle mails, app’s en berichten, geeft rust. Evenals een dagje treinen zonder perse ergens te moeten aankomen. 
Dat de moderne mens soms maar al te graag aan die drukte wil ontsnappen, blijkt bijvoorbeeld ook  uit het feit dat er tegenwoordig kleurboeken voor volwassenen zijn, of zoiets als gezamenlijk zentangles tekenen of breien. Gezapiger kan bijna niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten