zaterdag 25 februari 2017

Af en toe een tandje terug


Stress ligt in deze hectische tijden snel op de loer. We willen veel, hebben vaak meerdere functies en moeten nogal eens  diverse  ballen in de lucht zien te houden. Daarnaast  communiceren we  ons een slag in de rondte. Alleen al het bijbenen van alle nieuwe gadgets en media slokt de nodige tijd op, al levert dat natuurlijk ook contacten, informatie en leuke nieuwtjes  en weetjes op. Maar voordat je het weet blijf je er veel langer mee bezig dan je lief is.

Bewust lege tijd in je agenda houden of inplannen is een goed tegenwicht tegen een te druk leven, maar ook wandelen, in de tuin werken, sporten en yoga of mindfulness beoefenen zorgen dat er meer rust in je hoofd en in de hectiek van alledag komt. Met name Transcendente Meditatie vermindert de stress aanzienlijk, zo is door divers onderzoek aangetoond, omdat het een diepe rusttoestand teweegbrengt.  En omdat stress inmiddels een grotere risicofactor factor voor overlijden blijkt te zijn dan bijvoorbeeld roken is het niet verkeerd om zelf die ontspanning bewust wat meer in ons leven te verweven.

Dat kun je op allerlei manieren doen. Alleen al een half uur per dag in de buitenlucht wandelen draagt bij aan het behoud van onze gezondheid, zo vertelde arts en chirurg Karlien Bongers me ooit. Volgens haar komt dat, omdat ons lichaam is ingesteld op bewegen. Het is niet gemaakt om de hele dag op een stoel te zitten. Bovendien maakt bewegen stoffen vrij in de hersenen die voor een geluksgevoel zorgen. Ik ken dat zelf heel goed, als ik bijvoorbeeld flink in de tuin in de weer ben geweest of een fiks aantal baantjes heb gezwommen. Maar ook heerlijk in het zonnetje zitten of werken, de tuin wieden of het pad vegen is goed, omdat zonlicht de productie van vitamine D vergroot.
Maar de mind is natuurlijk ook belangrijk. Positief denken en je niet al te zeer door tegenslagen uit het veld laten slaan draagt zeker aan je geluk bij. Een Optimistische levensinstelling is het krachtigste en goedkoopste medicijn, zo zegt arts Thierry Janssen.  Blijven hangen in boosheid of wrok vreet aan een mens, terwijl als je iemand kunt vergeven dat veel stress scheelt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten