dinsdag 28 maart 2017

Rechtstreeks van de boer


Er zijn tegenwoordig steeds meer mensen die hun groenten en fruit  direct van de boer, tuinder of  voedselcoöperatie  geleverd krijgen via de zogenaamde groenteabonnementen of groentepakketten. In dat laatste geval krijg je eens in de week of eens in de twee weken een groentepakket aan huis geleverd met verse groenten van het seizoen. Soms zitten er ook verse kruiden bij. Ik zelf heb zo’n pakket inmiddels al 25 jaar, als het niet langer is en  dat bevalt me zeer goed. Ik ben er ook veel gevarieerder door gaan eten en creatiever van gaan koken. Al moet ik - eerlijk is eerlijk - bij sommige wintergroenten ook wel eens slikken, als ik weer pastinaak, pompoen of aardpeer in mijn pakket heb. Maar inmiddels heb ik wel geleerd om daar iets creatiefs mee te doen. Zo is de rösti van pastinaak bijvoorbeeld erg lekker.
De meeste mensen doen dat, omdat ze biologisch geteeld fruit en groenten willen zonder pesticiden en dergelijke, maar ook omdat ze  het prettig vinden om deze producten uit hun eigen streek geleverd te krijgen of om de boeren uit de eigen omgeving te steunen. Ook is er een steeds grotere groep mensen die biologisch geteeld fruit en groenten in de zo genoemde boerderijwinkels koopt.  Een relatief nieuw verschijnsel zijn ook de maaltijdboxen met producten uit de eigen streek, waarin alle ingrediënten voor een complete maaltijd zitten. Al is dat laatste een beetje een modetrend en zijn die wel wat duurder. Maar ja, dan hoef je ook niets meer zelf te bedenken en is je hele maaltijd in een keer duidelijk.
Een andere ontwikkeling die zich tegelijkertijd afspeelt, is dat er steeds meer voedselcoöperaties of voedselcollectieven ontstaan. De mensen die lid zijn van zo’n collectief kopen zelf hun biologische producten  bij de boer. Deze zijn over ’t algemeen goedkoper dan in de supermarkt of winkel, maar de deelnemers moeten zich vaak  wel een aantal uur vrijwillig inzetten om  tot productie en verspreiding te komen. Ook is er daarbij veel meer aandacht voor streekproducten, zoals bijvoorbeeld Sint-Jansrogge of Limburgse stroop.
Een andere variant, die daar enigszins op lijkt, zijn de zogenaamde pluktuinen. Het kan gaan om bloementuinen, waar allemaal verschillende bloemen zijn ingezaaid. De mensen mogen daar zelf een bos bloemen van samenstellen. Maar er zijn ook pluktuinen, waar mensen eerst zelf fruit  geplant en gekweekt hebben en waarvan men vervolgens in de zomer de vruchten, bessen,
bramen en frambozen zelf kan oogsten en opeten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten