dinsdag 25 november 2014

Koop minder, geniet meer


Een uit Australië  overgewaaid fenomeen: Buy Nothing New maand. Sinds kort wordt deze  ook in Nederland gepromoot, want we komen natuurlijk al om in de spullen en veel kledingkasten puilen uit. Allemaal redenen om je eens achter de oren te krabben en je af te vragen of je wel echt iets nodig hebt, want iets nieuws kopen geeft vaak even een kick, maar de bevrediging verdwijnt ook weer snel. Bovendien worden veel van de hebbedingetjes en zeker ook de kleding die wij kopen onder erbarmelijke omstandigheden in de Derde-Wereldlanden gemaakt, vaak ook nog eens door heel jonge kinderen.

Het idee hierachter is om een maand lang niets nieuws te kopen aan kleding en schoenen, maar je zou het ook kunnen uitbreiden naar goederen, nieuwe elektronica  en andere technische snufjes. Zie het als een  soort detox voor consumenten, want iets nieuws kopen geeft vaak een korte kick, maar daarna ontstaat er weer snel honger naar iets anders. 

Hoewel dit initiatief ook kritiek krijgt, want het zou totaal geen zoden aan de dijk zetten, vind ik het toch een aardig initiatief, omdat het je aan het denken zet en je meer stilstaat bij wat je echt nodig hebt. Voor onze kledingkasten is dat zeker geen overbodige luxe. Iedereen schijnt in z’n kast zo’n dertig kledingstukken te hebben hangen, die hij of zij nauwelijks meer aantrekt. Maar ook de goedkope hebbedingetjes vinden gretig aftrek. Kopen is voor veel mensen een belangrijke bezigheid en vaak ook een verslaving.

Zelf heb ik al een tijdje geleden besloten om minder nieuwe kleding te kopen - als het niet echt iets toevoegt, koop ik het niet, is tegenwoordig mijn motto - en eerst maar eens te genieten van de kleding die ik al in mijn kast heb hangen. Dat is vaak meer dan je denkt, zo blijkt. Ik ontdek weer jurken en truitjes die achterin waren beland en combineer die op allerlei creatieve manieren.  Vaak met veel plezier. Zelf merk ik dat ik er creatief en blijer van word net zoals met maaltijden bereiden trouwens. Ik probeer steeds vaker gerechten in elkaar te flansen met wat ik in huis heb – bijvoorbeeld elke week een vers biologisch groentepakket. Door deze slim en creatief te combineren met wat noten, kaas, peulvruchten en niet te vergeten  veel verse kruiden uit eigen tuin ontstaan er vaak de heerlijkste  combinaties. Ik verras mezelf af en toe en daar geniet ik dan dubbel van.

4 opmerkingen:

 1. Zo herkenbaar! Zelf deed ik een 'niet kopen' experiment met verzorgingsproducten. Ik verzamelde alle spullen die ik in huis had, deed weg wat 'over de datum' was en deed de overige verzorgingsproducten in een mooie decoratieve glazen pot die ik in de badkamer zette. Ik hoefde langer dan een half jaar niet naar de winkel voor shampoo, zeep ed.! Sindsdien koop ik veel bewuster verzorgingsproducten en ik geniet daar ook meer van.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voor mij al zooo gewoon.... Als ik wat nodig heb, kleding of spullen, dan ga ik eerst tweedehands (of zelfs gratis!) zoeken. Nieuw kan altijd nog wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het in principe erg goed dat mensen zich bewust bezig gaan houden met wat ze kopen, maar schrik er een beetje van dat 'een maand geen nieuwe kleren of schoenen kopen' een prestatie zou zijn. Ons gezin van vijf koopt spullen alleen dan wanneer we ze echt nodig hebben (niet primair vanuit geldelijke overwegingen, overigens: we zouden er genoeg geld voor hebben, maar geven het liever aan andere dingen uit, zoals het aflossen van de hypotheek). Echt nodig betekent: kapot en niet repareerbaar, of er uitgegroeid. Niet: toe aan iets nieuws, niet de nieuwste mode, ik had dit jurkje al eens naar een bruiloft aan. Als we wat 'nieuws' nodig hebben, kopen we, waar we kunnen, tweedehands. Het probleem daarmee is echter ook dat het rijkelijke aanbod in Nederland aan tweedehands spullen ook alleen daarom kan bestaan, omdat mensen zo veel nieuw spul kopen en het oude dus wegdoen. In heel veel andere landen is het veel moeilijker om aan betaalbaar tweedehands spul te komen, gewoon omdat mensen iets 'opgebruiken'. Dat zou eigenlijk nog veel beter zijn. Ik heb er dus, om meerdere redenen, een beetje een dubbel gevoel bij.
  Wij komen overigens helemaal niks tekort en ik ben zeer tevreden met hoe we het doen, ik zou niet anders willen.

  Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 4. In Antwerpen zijn geefpleinen, freecycle groepen op Facebook en kringwinkels helemaal ingeburgerd. Zelf gooien we niet snel iets weg, behalve als het toch maar in de kast staat te verstoffen. We kunnen er via die kanalen iemand anders heel blij mee maken.

  BeantwoordenVerwijderen