zondag 18 november 2012

Cadeaus die het verschil maken


November en december, de maanden waarin over ’t algemeen koud, guur en vroeg donker is. Maanden van binnen zitten, kachel of verwarming aan en van de cadeaus, want Sinterklaas en Kerstmis zijn in aantocht. Dus moet er weer druk geshopt worden.
Zelf houd ik daar helemaal niet zo van, want hebben we niet al veel te veel spullen? Ik zat net te bedenken waarmee ik mijn grote neef die ik voor Sinterklaas getrokken had, blij kon maken – ik zou ’t eigenlijk niet weten, want volgens mij heeft hij alles behalve vrije tijd en die is nu eenmaal niet te koop – toen de cadeaufolder van Oxfam Novib op mijn mat viel. En meteen veerde ik op en vond ik een cadeau bedenken weer leuk. Zij hebben namelijk een folder met cadeaus voor kinderen en mensen in ontwikkelingslanden: van een geit, een paar kippen en een koe tot een bijenkorf, oventje, gereedschap, zaden of  een emmer en zeep. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel iets wat zij kunnen gebruiken om een goed leven voor zichzelf op te bouwen. Zelfs handenwas les zit erbij.  

De dieren bijvoorbeeld geven niet alleen melk of eieren, maar ook mest die goed is om hun gewassen of tuintjes beter te laten boeren. En ze zorgen voor kleine varkentjes, geitjes of kuikens, die men weer kan doorverkopen, waardoor ook een ander de mogelijkheid heeft om z’n bestaan wat menswaardiger te maken. Het gaat om cadeaus die ertoe doen en die in hun leven het verschil uitmaken. Daar kan ik dan weer wél warm voor lopen.
Dus schoolmaaltijden voor mijn neef besteld. Want hoe werkt het? Jij bestelt zo’n cadeau  – er is een uitgebreide catalogus en website – en vervolgens stuurt Oxfam Novib een kaart naar jou of naar degene die jij hebt opgegeven met een uitleg wat dit cadeau voor het leven van iemand in een ontwikkelingsland betekent. Even simpel als doeltreffend. 

Een paar jaar geleden had ik het voor mijn broer en zijn vrouw ook al eens gedaan en die waren er enthousiast over. Ook nu merk ik weer hoe blij ik hiervan word. Niet dat zinloze gezoek naar hebbedingen of spullen die iedereen eigenlijk al heeft.  Maar een cadeau geven dat iets toevoegt in het leven van een ander.

2 opmerkingen:

  1. En zo is het Mirre!
    Heb voor mijn 50ste verjaardag ook een Bonte Beestenboel gekregen..... Zouden ze nog leven?

    Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk geschreven, ik heb pas ook een leuk duurzaam cadeau gekocht via http://www.pinkandgreen.nl niet fair trade maar wel duurzaam.

    BeantwoordenVerwijderen