Morgen 10
oktober is het de Dag van de Duurzaamheid en worden er in het hele land
prikkelende acties gehouden om de aandacht te vestigen op milieuvriendelijke en
duurzame voeding, kleding en diensten. Vooral voedselverspilling staat weer
hoog op de agenda, want we gooien per persoon jaarlijks maar liefst 50 kilo
eten weg, 14% van het eten dat we kopen komt niet op ons bord terecht.
Bovendien wordt veel vers voedsel dat te groot of te klein is, een deukje, buts
of beurs plekje heeft door de groothandel afgekeurd en weggegooid.
Care for Food in Nijmegen vraagt
aandacht hiervoor door op de Grote Markt een tien meter lang eappeltaart te
bakken van appels die niet voldoen aan het schoonheidsideaal. Iedereen kan zelf
komen proeven dat die er geen spatje minder lekker door is. ’s Avonds serveren 18 horecagelegenheden een duurzame soep gemaakt van doorgeschoten en minder mooie groenten, want het is al vaker bewezen dat die even lekker is als soep van de meest exquise ingrediĆ«nten. Ook zijn er diverse organisaties die peulen en bonen meer op de kaart willen zetten, want deze zijn gezond, voedzaam en goedkoop, maar worden steeds minder gegeten.
Zelf heb ik
al meer dan 15 jaar een biologisch groentepakket uit de buurt, dat de laatste
twee jaar ook nog eens per bakfiets aan huis wordt afgeleverd. Behalve dat ik
daar zeer creatief van word wat koken betreft en ik hierdoor veel meer groenten
ben gaan eten, combineren en waarderen, maak ik van de diverse restjes die ik
overhoud elke week wel een paar keer soep. Voedzaam, gezond en lekker.
Wat je volgens Care For Food zelf
kunt doen om voedselverspilling tegen te gaan:
koop beter
in, kook op maat, gooi eten niet te snel weg, want er is vaak nog wel iets
voedzaams en lekkers van te brouwen. En probeer verder wat meer regionale
groenten en fruit te kopen, want die hebben een kleinere kans op bederf. Als je
groente uit de buurt haalt en dat is tegenwoordig vrij gemakkelijk, want
behalve bij de biologische bedrijven zoals die van mijn groentepakket, kun je vaak
ook terecht in boerderijwinkels en zelfs op de webshop van duurzame boeren en
telers. Zij proberen allemaal ook zoveel mogelijk zonder kunstmatige
toevoegingen te werken.
Bovendien
zijn, als je je groenten en fruit uit de buurt haalt, de logistieke lijnen
korter en is de verspilling van brandstoffen minder. Want zeg nou zelf:
boontjes die uit Afrika worden ingevlogen, dat is toch helemaal van de pot
gerukt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten