zaterdag 30 augustus 2014

Gezond & duurzaam


Qua voeding is er de laatste tijd ‘t nodige aan het veranderen. Werd er lang nogal badinerend gedaan over mensen die met duurzaam, onbewerkt, biologisch of zelfs biologisch dynamisch voedsel bezig waren - dat laatste was helemaal het summum van truttigheid - tegenwoordig kun je haast geen krant of tijdschrift meer openslaan of er  staat wel iets in over voeding: gezonde voeding, ouderwetse groenten die weer helemaal in zijn, onbespoten  groenten, superfoods, smoothies.

Veel mensen zijn gaan nadenken over ons merendeels industrieel geproduceerde voedsel met al zijn toevoegingen om het op smaak te brengen en goed te houden. Vooral ook de grote hoeveelheid zout daarin is bepaald niet goed voor ons. Maar nu lijkt er een soort tegenbeweging op gang gekomen. Zo kopte het dagblad Trouw onlangs dat bijna alle Nederlanders wel iets bijdragen aan het duurzamer maken van de voedselketen. Sommigen, omdat ze zelf een deel van hun voedsel produceren door bijvoorbeeld een moestuin of daktuin te beginnen of in de stadslandbouw actief te zijn, al is die laatste groep nog maar klein. Het initiatief is  echter veelbelovend.

Ook gooien mensen minder voedsel weg. Met de restjes die overblijven wordt vaker iets creatiefs gedaan. Zo delen of ruilen mensen groente en fruit met elkaar. Door de sociale media is dat veel gemakkelijker geworden. Er is zelfs een Facebookgroep voor.

Verder zie je in diverse grote steden van ons land, maar ook in de rest van Europa steeds vaker initiatieven van koks om van allerlei onnodig weggegooid vers voedsel soepen en curry’s te maken, die vervolgens met smaak door de stadsbewoners worden opgegeten. Soms ook wordt het eten naar de voedselbank gebracht.

Zelf deel ik ook al zo’n tien jaar een biologisch groentepakket met een buurman. Mede vanuit het oogpunt dat het anders soms te veel is en je snel groenten weggooit. Bovendien  maakt het de variatie in wat je eet veel groter. Ik kan ’t iedereen aanbevelen, want het is ook niet duur.   

Maar de superfoods zijn wel een echte hype, die vooral veel geld in het laatje brengen.
Ja chiazaad, pure chocola en gojibessen zijn gezond. Maar in feite gaat het om natuurlijke en vaak onbewerkte voedingsmiddelen, die biologisch of in het wild zijn geteeld. Is het niet beter om die gewoon als gezond te  beschouwen in plaats van er een duur label met dito prijs aan te hangen?

Brandnetel, rode bieten en boerenkool van eigen bodem zijn ook erg gezond en goedkoop.   

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten