maandag 11 augustus 2014

Simpele oplossingen en initiatieven
De laatste tijd valt het me steeds meer op: allerlei simpele en vaak slimme oplossingen en initiatieven die mensen zelf nemen of  bedenken, omdat de omgeving, duurzaamheid of de ander hen ter harte gaat.
Zo iemand is bijvoorbeeld Damiaan Messing. Hij kwam mede als begeleider van pelgrimstochten regelmatig op de vele strandjes aan de Waal die er in de buurt van Nijmegen zijn. Deze strandjes zijn erg in trek en worden zeker in de zomermaanden druk bezocht. Maar tot zijn ontsteltenis zag hij dat mensen hier nogal wat vuilnis en afval laten rondslingeren ondanks dat de gemeente er inmiddels ook afvalbakken heeft geplaatst. Die nogal eens uitpuilen - dat moet gezegd.  Maar dan nog zou je denken dat mensen op z’n minst hun eigen afval meenemen. Nee dus. Daarom bedacht hij het initiatief: Schoon de Waal op. Via een intekenlijst op internet roept hij mensen op om af en toe een uurtje de rommel mee te komen opruimen, zodat de strandjes er weer schoon bij liggen. Bovendien doe je het dan gezamenlijk; dat gaat niet alleen sneller, maar kan ook gezellig zijn en verbindend werken. En een goed voorbeeld doet vaak goed volgen.

In Oss zag ik ook een aparte combinatie: op een lange, doorgaande weg waren er op regelmatige afstand kunstwerken geplaatst in de vorm van bomen met weidse takken vol bladeren, waarop zonnepanelen waren geplaatst. Ook een slimme en creatieve manier om meerdere dingen met elkaar te verbinden: verfraaiing van een op zich lelijke weg met kunst en duurzaamheid en misschien ook wel kostenverlagend voor het onderhoud van de weg.

Je passie volgen leidt ook nogal eens tot verbindende activiteiten of initiatieven, die soms gratis zijn, omdat men er zelf zo veel plezier aan beleeft. Zo geeft de danser Mimo Argam al jaren latin-dans lessen in Amsterdam. Omdat hij vaak in het Vondelpark oefende en mensen daar zo van genoten, liet hij hen gratis meedoen aan deze salsalessen. Gewoon omdat hij zo van deze dans houdt en anderen wil laten meegenieten van zijn passie. Ook nu nog kunnen mensen op donderdagavond gewoon gratis mee dansen, zij het dat het tegenwoordig op het Westergasterrein gebeurt.

En als ik mijn ogen en oren goed open houd, kom ik de komende week waarschijnlijk  meer van dit soort initiatieven tegen, want ze hangen in de lucht!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten