maandag 29 december 2014

Zelf repareren ... gewoon doen


Zelf onze spullen en apparaten repareren is behoorlijk uit de mode geraakt. Dat heeft op de eerste plaats te maken met dat er veel goedkope en plastic rommel op de markt wordt gebracht, waarvan de onderdelen nogal eens verlijmd zijn, waardoor het gebruiksvoorwerp niet of moeilijk uit elkaar is te halen. Daarnaast zijn er minder beroepsreparateurs dan vroeger en de professionele reparateurs die er zijn, zijn over ’t algemeen vrij prijzig. Zeker als je het vergelijkt met de nieuwprijs van veel dingen, die omdat ze vaak in de derdewereldlanden worden gemaakt spotgoedkoop zijn. Dit soort ontwikkelingen komt de duurzaamheid van onze spullen niet ten goede en vergroot de afvalberg aanzienlijk.

 

Als antwoord op deze trend zijn de Repair Cafe’s ontstaan, waarover ik al in een eerdere blog schreef. Maar zelf repareren is ook iets dat je kunt leren en niet altijd zo moeilijk is als het lijkt. Het is in eerste instantie vaak een kwestie van goed kijken hoe iets in elkaar zit, waardoor je soms al snel kunt begrijpen wat je daar zelf aan kunt doen.

Op internet zijn bovendien veel specifieke reparatietips te vinden, waardoor je bij een kapotte ijskast of wasmachine niet meteen een dure reparateur hoeft in te schakelen.

 

In de praktijk blijken zeven van de tien klachten waarvoor men een witgoedmonteur laat langskomen, gemakkelijk zelf te verhelpen en daarvoor hoef je vaak niet eens zo heel handig te zijn. Wanneer er bijvoorbeeld na afloop van een wasbeurt water in de trommel van de wasmachine blijft staan, zit er vaak iets in de pomp of het filter. Of de slang zit dubbel. Blijft er onder in de koelkast water liggen, dan is vaak het gootje waarin het water moet weglopen verstopt en dat is heel simpel door te prikken.

Laatst had ik zelf iets dergelijks aan de hand. In mijn afwasmachine bleef  water staan. Ik dacht: o jee, nu is hij echt kaduuk, maar na hem een keer zo goed mogelijk te hebben leeggeschept, bedacht ik dat het ook wel eens aan te veel vetresten zou kunnen liggen. Toen heb ik ‘m een keer met flink veel soda doorgespoeld en nu doet hij ’t weer als vanouds.

 

De ervaring van het Repair Café leert ook dat in veel gevallen een simpele handeling als het schoonmaken van een lens of scharnier of het wegblazen van stof al voldoende is om het bewuste apparaat nog jaren mee te kunnen laten gaan.  

Het zou jammer zijn om daar niet zelf je voordeel mee te doen!

3 opmerkingen:

  1. wat dat betreft ben ik erg blij met het internet , als alleenstaande vrouw die niet echt technisch onderlegd is , vind ik het fijn dat je dingen gewoon op internet kunt opzoeken en eerst kunt kijken of je er zelf uitkomt. zo ben ik niet erg goed in het lezen van handleidingen ,maar met de filmpjes die op het internet staan kom ik toch een heel eind. zo liep mijn vaatwasser niet meer leeg en ik wist dat je dan ergens een klepje moest losmaken ,maar kon er niet achter komen waar dat klepje precies zat, door het type van mijn vaatwasser in te typen vond ik een instructiefilmpje en kon ik stap voor stap de instructies volgens en voila, probleem opgelost, eenvoudig en zonder kosten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zelf repareren is inderdaad een nuttige bezigheid, scheelt veel geld.
    Onze wasmachine ging ook stuk, die was nog wel te repareren maar was echt zo duur dat we dat niet hebben gedaan. We hebben nu voor 130 euro op MP een tweedehandse gekocht die nog bijna nieuw was, dat was dus wel een mazzeltje.

    BeantwoordenVerwijderen