Stadstuinieren is in. Door heel het land wordt er door mensen
een eigen moestuin aangelegd. In de eigen tuin, op een stukje braakliggend land
in de buurt, op balkons en dakterrassen en zelfs op vlotten in het water.
Beroemde koks doen het, ouderen in volkstuinen, hippe jongeren op allerlei
plekken in de stad. Steeds meer mensen gaan zelf verbouwen, omdat ze gezonder
en gevarieerder willen eten en omdat ze willen weten waar het voedsel op hun bord vandaan
komt, want door de vele voedselschandalen is het vertrouwen in wat er in de
winkels te koop ligt aanzienlijk gedaald. Maar wat zeker ook meespeelt, is dat
zaaien, planten en oogsten gewoon leuk is, vooral als je het samen doet. Vaak ontstaan er ook spontane initiatieven om
de geteelde groenten en fruit onderling te ruilen of delen.
Sommigen gaan hier nog een stapje verder in en
verbinden er een maatschappelijk doel aan. Zo hebben John Bosman en Rob Hermens
een project opgezet om voor kwetsbare burgers een gezonde daginvulling te
vinden door ze zelf hun groenten te laten verbouwen. Zij willen de thema’s
duurzame voeding, gezondheid en participatie meer met elkaar verbinden door een
buurtmoestuin te beginnen, waaraan zowel wijkbewoners als klanten van de
zorginstellingen in de wijk meedoen. Deze laatste groep gaat hierdoor niet
alleen meer bewegen en gezonder eten, maar ze komen ook in contact met andere
mensen.
Tegenwoordig
is er ook een blad dat zich richt op stadstuinieren: Cashew. Ik schrijf hier
regelmatig voor en doe dan allerlei bruikbare en simpele tips op, die je tuin-
of groenteproductie verbeteren en vaak amper geld hoeven te kosten. Zo kun je in
plaats van compost bijvoorbeeld ook bananenschillen, gebruikte theeblaadjes en
koffiedrab rondom je planten begraven,
wel mogen deze dan niet met melk zijn aangelengd. Koffiedrab werkt bovendien niet alleen als bodemverbeteraar,
maar helpt bijvoorbeeld ook tegen slakken.
En uien houden bijvoorbeeld erg van verpulverde
eierschalen, omdat deze kalk aan de bodem toevoegen en dat helpt om het
pH-niveau in balans te brengen. Die
eierschalen moeten dan wel droog zijn.
Leg ze bijvoorbeeld even in een afkoelende
oven.
Behalve dit soort weetjes heeft Cashew ook veel info over
allerlei nieuwe groenten, zoals Mexicaanse minikomkommers, wasabi ,
boomspinazie en zeekraal. De laatste bijvoorbeeld is zeer voedzaam, zit vol
vitamine C, bevordert de spijsvertering en is goed voor je nieren. Zij doen uit de doeken hoe je deze tegenwoordig ook gewoon thuis in een pot
kunt kweken door met zeezout en water de getijden na te bootsen. Na twaalf weken kun je met het oogsten
beginnen door stukjes van de zeekraal af te snijden. Hierdoor groeit deze weer
aan. En dit alles kost slechts een fractie van wat je voor de kleine bakjes uit
de supermarkt betaalt.
Gezond, natuurlijk en betaalbaar – dat blijft toch de vreugde van
het zelf tuinieren en verbouwen en dat is ook wat het blad uitstraalt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten